Inspirerend maatschappelijk ondernemen bij Laurens

Op een prachtige zonnige 17 september 2011 brengen wij een werkbezoek aan Laurens, locatie Borgsate in Schiebroek. De uitnodiging kwam van Ary Post, hij is locatiemanager en een collega van ons. Wij kennen elkaar van audits bij Perspekt Keurmerk.

De ontvangst is hartelijk en warm. Bij binnenkomst is aan onze linkerhand en gezellige koffiehoek waar wij meteen welkom zijn. De bewoners zijn erg open en joviaal. Echt Rotterdams zeggen ze zelf. Ze kennen elkaar goed en al lang en ze kennen elkaars vrienden en familie. De mevrouw naast wie ik zit leest meteen met me mee in de krant: dat levert gespreksstof op voor de gehele tafel. Ook Lee Towers, die gisteren in Borgsate optrad, is het onderwerp van gesprek.

De Koffiehoek is trouwens een centraal thema in Borgsate. Op elke afdeling is of komt een koffiehoek zodat bewoners elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. De bijeenkomsten worden verzorgd en begeleid door een vrijwilliger. Wij gaan met Ary op zoek naar de volgende koffiehoek en maken kennis met enkele bewoners. We krijgen een rondleiding en regelmatig wordt Ary aangesproken door bewoners en personeel met vragen en kritische opmerkingen. Dit is duidelijk Rotterdam: mondigheid lijkt aangeboren.

's Middags begint het echte werk bij 'Samen Tafelen'. Daar zijn we voor gekomen. Want deze dag staat in het teken van maatschappelijk ondernemen. Wij gaan een dag op vrijwillige basis aan het werk en zetten ons zo in voor de zorg. Dit is eerste keer dat we dit op deze manier doen en Ary Post is bijzonder enthousiast. Wij serveren samen met vrijwilligers en stagiaires onder de bezielende leiding van een vrijwilliger een kleine honderd maaltijden voor bewoners en buurtbewoners uit de wijk. De organisatie loopt gesmeerd.

We mogen zelf ook eten en maken kennis met de activiteitenbegeleider. Elke maand zet Borgsate de deuren open voor de wijkbewoners die dan een driegangenmaaltijd geserveerd krijgen. Vandaag is er een havenzangeres aanwezig met een harmonica die prachtige liederen zingt: ook echt Rotterdams. Iedereen zingt mee: de Zuiderzeeballade en Het kleine café in de haven. Wij zien de mensen opbloeien en stralen! Het is zeer ontroerend. En iedereen is ook nog eens op zijn 'paasbest' gekleed.

Voor ons is het hard aanpoten. Want het is niet alleen een kwestie van maaltijden georganiseerd rond delen. Aan de tafels zitten mensen met vragen " mevrouw wilt u even mijn vlees snijden? En mag ik nog een wijntje ? Geen idee; dat check ik maar even bij de leiding. Nee, ze mogen 1 consumptie per gang.

Inspirerend voorbeeld Wij waren erg onder de indruk. We zagen hoe de zorgvisie in de praktijk vorm krijgt. Borgsate is er niet alleen voor de eigen bewoners maar richt zich duidelijk op de bewoners in de buurt. Er worden hier allerlei activiteiten georganiseerd om de dag op een leuke manier door te brengen. Er heerst een open en hartelijke sfeer, die iedere bewoner en bezoeker ook ervaart in het gezellige restaurant. Veel bewoners komen uit de directe omgeving, maar iedereen is van harte welkom.

Wij danken Ary voor deze kans en we zullen hem bedanken met een mooi implementatieplannetje voor zijn organisatie.


 

Bekijk Mijn Workshops op DeWorkShopsite.nl

Copyright Meulmeester & Veltman © 2013. All Rights Reserved.